Thursday, December 10, 2015

SALAHKAH PAS BUAT SURAU ?
Baru-baru ini saya balik ke kampung isteri saya kira-kira seminggu. Sebenarnya sudah lama saya tak balik ke kampung mertua saya sejak ke dua-dua mereka dipanggil menemui pencipta. Adik beradik isteri saya yang lain semuanya tinggal di bandar dan kami saling kunjung mengunjung. Rumah pusaka yang ada dijaga oleh sepupu isteri saya yang tinggal bersebelahan. Tetapi abang-abang dan adik-adik ipar lelaki saya yang lain sering juga pulang ke kampung menjenguk dan merepair rumah pusaka itu.

Seperti biasa bila balik ke kampung saya akan bersembahyang jemaah di masjid. Di samping itu dapat juga bertemu rakan-rakan sekampung. Kali ini semasa dalam perjalanan ke masjid, saya ternampak beberapa orang kampung yang kelihatannya hendak pergi bersembahyang kat surau yang berada di tepi jalan, tak berapa jauh dari masjid. Saya rasa jaraknya kurang dari 500 meter.

Sesampainya di masjid saya tanya beberapa orang jemaah masjid yang telah sampai lebih awal tentang surau itu. Mereka beritahu saya itu bukan surau tapi markas PAS tapi rekabentuknya serupa macam surau. Saya difahamkan ahli-ahli dan penyokong PAS turut mengerjakan sembanyang berjemaah di situ kecuali sembahyang Jumaat atau hari raya. Sejak terbinanya markas itu, orang kampung  saya sudah berpecah dua dalam mengerjakan solat berjemaah lima waktu.

Sebelum markas itu ada dulu, semua orang kampung saya sembahyang di masjid sedia ada. Tak pernah penuh pun, kecuali pada Jumaat dan hari raya. Biasalah, masjid kampung.

Saya tidak tahu nak kata tentang kewujudan markas (surau) itu. Tetapi dalam hati saya berkata-kata, alangkah baiknya kalau ia tidak di bina.No comments:

Post a Comment