Friday, April 17, 2015

KALAULAH PAKATAN RAKYAT BENAR-BENAR IKHLAS, DAH LAMA LEBUHRAYA KOTA BHARU - KUALA KRAI SIAP.


Majlis Pecah Tanah pakej 1 Lebuhraya yang bakal menghubungkan Kota Bharu-Kuala Krai telah diadakan pada 7 Rejab 1433H bersamaan dengan 28 Mei 2012.

Kita semua tahu antara negeri di bawah Pakatan Rakyat yang kaya ialah Selangor dan Pulau Pinang. Negeri itu kaya pun bukan sejak PR memerintah tapi telah sedia kaya sejak dulu di bawah Perikatan dan BN lagi. Mereka ibarat dapat pokok yang sudah besar atau berbuah. Cuma perlu bubuh baja dan siram sahaja. Bukan mereka yang tanam.

 
  
Selain cadangan membina terowong menghubungkan pulau dengan tanah besar, kerajaan Pulau Pinang juga sedang merancang untuk membina kereta kabel bagi maksud yang sama. Begitulah kayanya negeri Pulau Pinang.


Kita juga tahu bahawa Negeri Kelantan, adalah negeri yang termiskin di antara negeri-negeri di bawah PR. Kalaulah pakatan mereka benar-benar ikhlas, Kerajaan PR Selangor dan Pulau Pinang boleh membantu Kelantan merealisasikan impiannya mengadakan lebuhraya tanpa tol tersebut sejak lama dulu lagi. Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang misalnya boleh menghulurkan bantuan kepada Kerajaan Kelantan dalam bentuk pinjaman mudah dengan tempoh bayaran balik yang panjang. Atau lebih baik lagi kalau mereka memberi bantuan dalam bentuk derma atau geran.

Kalau ini dapat mereka lakukan dahulu, ia akan menjadi simen yang mengikat ketiga-tiga parti tersebut untuk menghadapi pilihanraya akan datang. Di samping itu, ia juga sudah tentu akan memperlihatkan kepada semua penyokongnya dan juga rakyat Malaysia akan keikhlasan dan kemampuan mereka untuk memerintah negara ini sebagai sebuah pakatan yang padu. Saya percaya ini akan membuatkan para penyokong mereka terus mengundi mereka. Di samping itu saya juga fikir sedikit sebanyak ia juga akan turut mempengaruhi mereka yang tidak menyokong mereka sebelum ini untuk mengundi mereka pada PRU akan datang.
 

Sebaliknya jika mereka terus begini, melepaskan "pucuk" masing-masing, saya tidak berani mengatakan bahawa harapan mereka untuk menawan Putra Jaya adalah cerah.
No comments:

Post a Comment